
Veel bedrijven zijn in de uitvoering van hun werkzaamheden nog steeds afhankelijk van verschillende softwareprogramma’s. Vaak betekent dit dat data uit het ene systeem handmatig moet worden ingevoerd in het andere systeem
Stel je hebt een ERP-systeem en een los financieel pakket voor de actuele in- en verkoopgegevens. Wanneer beide pakketten los van elkaar opereren, moeten inkoopfacturen tweemaal handmatig ingevoerd, gecontroleerd en geaccordeerd worden. Dit is uiteraard erg tijdsintensief en daarnaast foutgevoelig, wat dure gevolgen kan hebben.
Hoe mooi zou het zijn als softwarepakketten met elkaar zouden communiceren?
Doordat softwarepakketten vaak niet geheel aan de wensen van een bedrijf voldoen, werken veel organisaties met meerdere softwarepakketten. Ondanks een behoorlijke investering is er vaak een nadeel: de losse softwarepakketten communiceren niet met elkaar.
Er zijn nu drie oplossingen mogelijk:
1. Zoek een softwarepakket dat geheel aan de wensen voldoet;
2. Laat maatwerk software ontwikkelen;
3. Koppel de softwarepakketten aan elkaar.
Waar optie 1 en 2 behoorlijk in de kosten kunnen lopen, is optie 3 een mooi alternatief, waarbij gebruik gemaakt kan worden van de huidige softwaresystemen. Dit betekent dat de initiële investering van deze pakketten niet voor niets is geweest. Daarnaast betekent dit dat men dezelfde software kan blijven gebruiken, wat een tijdbesparing oplevert voor wat betreft (om)scholing en het invoeren van data.
Hoewel wij graag aan de slag gaan met het ontwikkelen van maatwerk software, zodat de klant precies krijgt wat hij zoekt in een softwarepakket, is dit niet altijd nodig. We helpen je dan ook graag met het koppelen van de huidige softwarepakketten.
Software koppelingen maken het mogelijk dat systemen gegevens met elkaar uitwisselen. In theorie is elk systeem aan een ander te koppelen. De vraag is echter of er API’s beschikbaar zijn en, wanneer dit niet het geval is, of de softwareleverancier meewerkt aan jouw wensen.
Wat is een API? API staat voor Application Programming Interface. Een API maakt het mogelijk om softwareprogramma’s met elkaar te laten communiceren en informatie uit te wisselen. Dit doet de API door data beschikbaar te stellen aan het andere systeem.
In de praktijk kan het voorkomen dat pakket X een API heeft, waardoor pakket Y de beschikbare data kan ophalen. Wanneer beide pakketten een API hebben, kunnen zij onderling met elkaar communiceren, wat zorgt voor een volledige, automatische uitwisseling van gegevens. Dit resulteert in een snelle en veilige uitwisseling van data. Hierdoor worden tijdsintensieve handmatige handelingen voorkomen!
Veel grote softwarepakketten zoals SAP, Exact, Unit4, Microsoft dynamics, Oracle, Infor, Sage en Logix hebben een API beschikbaar.
Bekijk wat wij doen op het gebied van API koppelingen.
Ook wanneer er geen API beschikbaar is voor een softwarepakket, zijn er mogelijkheden om software met elkaar te koppelen. Door het gesprek aan te gaan met de betreffende softwareleverancier kan er vaak snel actie ondernomen worden.
Werkt de softwareleverancier mee, dan vragen we de benodigde documentatie aan en kan er snel een koppeling gebouwd worden. In de praktijk merken we dat veel softwareontwikkelaars gewoon meewerken.
Het komt echter ook voor dat de softwareleverancier niet meewerkt. In dat geval zal er gebruik gemaakt moeten worden van handige workarounds en alternatieven (bijvoorbeeld door een CSV-export) om toch tot het gewenste eindresultaat te komen. Ook in deze gevallen zal een echte developer geen uitdaging uit de weg gaan! We helpen je dan ook graag met jouw vraagstuk of probleem.
Safira Bedrijfssoftware is gespecialiseerd in webdevelopment. We helpen bedrijven graag door het ontwikkelen van nieuwe software koppelingen, het monitoren van software koppelingen of door het oplossen van problemen met de huidige software koppelingen. Daarnaast kunnen bedrijven bij ons terecht voor maatwerk software die gegarandeerd aan alle wensen voldoet.
Werkt je huidige software koppeling niet meer? Of wil je een nieuwe software koppeling op maat laten ontwikkelen? Neem dan contact met ons op, we nodigen je graag uit voor een gesprek bij ons op kantoor.