
Je bent in het bezit van een website, maar hoe goed presteert jouw website? Wat doen bezoekers eigenlijk op jouw website? Welke content is aantrekkelijk en komen er wel conversies binnen
Te veel ondernemers hebben een website die slechts als “visitekaartje” fungeert. Zij hebben geen idee wie hun bezoekers zijn en hoe deze bezoekers de website gebruiken. In een tijd waar data en personalisering enorm waardevol zijn, moet je gebruikmaken van de tools die voorhanden zijn.
Google Analytics maakt het mogelijk om (praktisch) al het verkeer op jouw website te monitoren. Het programma meet zo veel data, dat je in eerste instantie vaak niet weet waar je moet kijken. Veelal duiken enthousiastelingen dan ook in de data die in eerste instantie waardevol lijkt, maar achteraf niet van toepassing blijkt te zijn. Het helpt om vooraf te bepalen wat potentieel interessante informatie is. Stel van tevoren 10 vragen op en ga dan eens op zoek in jouw websitestatistieken.
Doordat het programma zoveel data meet, kan vrijwel elke vraag met betrekking tot jouw website beantwoord worden.
Door de juiste vragen te stellen kan er een goede stap genomen worden richting het optimaliseren van jouw website. Haal meer uit jouw website! Zorg ervoor dat jouw website meer is dan een visitekaartje.
Door Google Analytics goed in te stellen kun jij snel de benodigde data inzien en hoef je niet urenlang op zoek te gaan door de data. Hieronder vind je een aantal handige tips die ervoor zorgen dat je snel de benodigde data kunt inzien:
1. Stel doelen in en meet conversies:
Een website is meer dan een visitekaartje. Bezoekers moeten verleid worden om actie te ondernemen op jouw website. Dit is per bedrijf verschillend, zo kan een website aansturen op contact (telefonisch of per contactformulier), offerteaanvragen of juist verkoop (denk aan webshops). Zorg ervoor dat er conversies gemeten worden, zodat je kunt zien wat jouw doelgroep doet en hoe de bezoekers converteren. Dit kan waardevolle inzichten opleveren om jouw marketingactiviteiten gerichter in te zetten!
2. Stel een Dashboard in:
Dashboards maken het mogelijk om een overzichtelijk rapport op te stellen met daarin factoren die voor jou belangrijk zijn. Een Analytics Dashboard bestaat uit diverse statistieken en eventueel grafieken. Deze rapporten zijn eenvoudig uit te draaien als PDF, waardoor de rapporten gemakkelijk gedeeld kunnen worden (voor zowel interne als eventuele externe communicatie).
3. Zorg dat intern verkeer uitgesloten wordt:
Om waardevolle informatie om te zetten in actiepunten, is het van belang om “schone” data te krijgen. Het is dus belangrijk dat de websitebezoeken van jou en je collega’s niet mee worden genomen in de websitestatistieken. Door filters in te stellen is het mogelijk om het interne verkeer te filteren. Let op: na de invoering van de AVG (en de AnonymizeIP) kan het zijn dat IP-filters niet meer werken. Het is verstandig om dit te checken!
Tijd voor actie
Dus kom in actie en doe wat met je data! Stel vragen op die voor jou interessant zijn en neem eens een duik in jouw Google Analytics account. Heb je vragen of kom je er niet helemaal uit? Neem dan contact met ons op, we zijn je graag van dienst!