
Wil je graag goed vindbaar zijn in de organische zoekresultaten van Google? Dan is zoekmachine optimalisatie dé manier om dit te bereiken.
In dit artikel leggen we je uit over zoekmachine optimalisatie (SEO) en wat het jou kan opleveren.
SEO staat voor de afkorting ‘Search Engine Optimization’, ofwel zoekmachine optimalisatie in het Nederlands.
Misschien heb je de term wel eens horen vallen, of misschien is dit je eerste interactie met zoekmachine optimalisatie. In veel gevallen roept SEO vaak vraagtekens op, terwijl het zeker geen hogere wiskunde is. Zoekmachine optimalisatie is eigenlijk vrij eenvoudig met de nodige tools en kennis.
Zoekmachine optimalisatie omvat in feite alle benodigdheden die belangrijk zijn om jouw website hoger te laten scoren op organisch verkeer. Bij SEO wordt de content van jouw website geoptimaliseerd voor bezoekers en zoekmachines als Google of Bing. We leggen de focus op zoektermen die aansluiten op de diensten en/of producten die jouw website aanbiedt.
Je bent als het ware de website zo aan het verbeteren dat de zoekmachine je content beter kan lezen en zo de waarde en relevantie van je website goed kan inschatten. Hoe hoger een website scoort op belangrijke zoekwoorden, hoe groter de kans dat gebruikers de website zal bezoeken.
Organische zoekresultaten staan onder de betaalde advertentieteksten en zijn de niet-betaalde klikken. We spreken van organisch verkeer als de klikken uit het organisch zoekresultaat komt. Bezoekers die op ‘’Woordenboeken kopen?’’ van Bol.com klikken, komen binnen via het organisch verkeer. Alle klikken die jouw website genereert van organisch verkeer zijn geheel gratis. Dit maakt zoekmachine optimalisatie erg aantrekkelijk.
Maar hoe bewijs je aan de zoekmachine en je gebruikers dat je content waardevol en relevant is?
Er zijn talrijke factoren die van invloed zijn op jouw zoekmachine ranking. Gelukkig hoef je ze niet allemaal te onthouden, de verschillende factoren kunnen onderverdeeld worden in drie hoofdcategorieën:
De drie hoofdcategorieën kunnen als trap gezien worden. Bij de eerste twee spreken we van On-page SEO en bij de derde is er sprake van Off-page SEO.
Bezoekers krijgen pas behoefte naar een bepaald categorie als de onderliggende categorie is voldaan. Zo is er pas behoefte naar goede content als de techniek al goed is ingevuld.
Bij SEO optimalisatie wordt vrijwel direct gedacht aan het schrijven van SEO content. Maar een goed opgebouwde website met technische SEO-basis is eigenlijk de eerste stap. Wanneer er geen goede basis is, zal je niet het maximale uit jouw content kunnen halen. Een goede webdeveloper houdt rekening met deze technische SEO-basis. Bij Safira zorgen onze developers en marketing specialisten ervoor dat jouw website zowel technisch als tekstueel functioneert zodat jij het maximale kan bereiken.
Bij techniek spreken we onder andere over de structuur van je website, het gebruik van de juiste headers, gebruiksvriendelijke URL's, het gebruik van een SSL-certificaat, etc.
Wanneer bezoekers op je website komen, zijn ze meestal op zoek naar informatie of willen ze een actie uitvoeren. Dit kan bijvoorbeeld het vinden van contactgegevens zijn of een product opzoeken of aanschaffen. Met andere woorden: ze zijn op zoek naar content.
Wanneer je jouw website goed voorziet van deze contentbehoefte, zullen bezoekers jouw website eerder waarderen. Wanneer veel gebruikers je website waarderen, geven zij signalen af dat jouw website waardevol en relevant is.
Wanneer bezoeker niet direct afhaken op je website en teruggaan naar de zoekmachine (in vakjargon: bouncen), meerdere pagina’s op je website bezoekt of nog beter: een link naar jouw content op hun eigen site plaatsen, geven zij indirect het signaal af dat ze jouw website waarderen en relevant vonden. Door deze waardering beloont de zoekmachine jou door je website organisch hoger te plaatsen.
Een veelgemaakte valkuil is dat men de content richt op de zoekmachine zoals Google of Bing, en niet op de bezoeker. Uiteindelijk is de bezoeker jouw eindgebruiker, wanneer je niet voldoende inspeelt op de bezoeker zal hij of zij afhaken. Dat afhaken zorgt er weer voor dat er signalen aan de zoekmachine wordt gegeven dat jouw website niet voldoet aan de behoefte van de bezoeker. Met andere woorden: hij wordt als minder relevant gevonden waardoor de zoekmachine jou minder waardering zal geven.
De punten hierboven gaan over On-page SEO. Met autoriteit wordt er gesproken over een Domain Rating, hoe hoger je Domein Rating, hoe hoger je autoriteit. Dit wordt met name bepaald door externe linkjes (Off-page SEO).
We spreken van On-page SEO als er optimalisatie binnen de website gerealiseerd kunnen worden. Hierbij kan je denken aan de technische en content kant van SEO. Op deze factoren heb je zelf veel invloed en ze kunnen relatief goed worden geoptimaliseerd. In tegenstelling tot Off-page SEO, wordt de optimalisatie aangepast buiten de website. Hierbij wordt er vooral gewerkt aan bekendheid via andere kanalen, helaas kun je bij deze factoren maar tot een zekere hoogte invloed uitoefenen.
Het actief vergaren van relevante links van andere websites, wordt ook wel Linkbuilding genoemd, een Off-page SEO techniek. In het meest ideale geval vinden bezoekers jouw website content zó waardevol dat ze vrijwillig naar jouw website linken. Dit doen zij door op hun eigen website iets over jouw website te schrijven en daarbij een URL-link te plaatsen van jouw website. Tegenwoordig weet bijna iedereen hoe belangrijk externe links zijn naar je website, waardoor in realiteit mensen vaak iets voor terug vragen bij plaatsen van jouw URL-link. In conclusie; linkbuilding is een krachtig manier om Domein Ranking te vergaren, maar in realiteit wordt hier soms mee gemanipuleerd. Dit is iets waar zoekmachines al lang mee worstelen.
Hoewel het niet waterdicht is, is dit momenteel wel nog steeds de manier voor zoekmachines vast te stellen welke websites autoriteit hebben.
Online zichtbaarheid is vandaag belangrijker dan ooit, zo ook het zichtbaar zijn in de zoekmachines. Je website is het visitekaartje van jouw organisatie. Met SEO kan je duurzaam hoog scoren op de lange termijn. Daarnaast zorg je ervoor dat je site zo gemaakt is dat hij makkelijk te begrijpen wordt door Google en je bezoekers.
Zo hoef je geen dure advertenties te laten draaien om mooie resultaten neer te zetten. Je bouwt met SEO optimalisatie je naamsbekendheid op en wordt online beter zichtbaar voor een grote groep potentiële klanten.
Wil je online zichtbaar zijn zonder complex gedoe? Dan helpen wij jou graag! Door de jaren heen hebben we binnen Safira veel ervaring kunnen opdoen op het gebied van zoekmachine optimalisatie. Onze specialisten zullen ons verdiepen op de inhoud, snelheid en vele andere zaken zodat jouw website goed aansluit bij hetgeen waar jij op gevonden wil worden!
Bij Safira bieden we de gratis SEO scan aan. Met de gratis SEO scan krijg je als website eigenaar direct inzicht op hoe je website organisch scoort. Zo weet je direct waar verbetering nodig is om maximaal online zichtbaar te zijn!
Doe geheel vrijblijvend onze scan