Amsterdam Airport Schiphol is de grootste luchthaven van Nederland en een belangrijke luchthaven in Europa. In 2019 was Schiphol met ruim 71 miljoen passagiers de derde drukste luchthaven van Europa en met 1,57 miljoen ton vracht de vierde in vrachtvolume.
De missie van Schiphol is Connecting the Netherlands, oftewel Nederland optimaal verbinden met de rest van de wereld. Dit doet Schiphol met ruim 320 bestemmingen in bijna 100 landen waarop door 102 luchtvaartmaatschappijen wordt gevlogen vanuit Schiphol.
Schiphol biedt de infrastructuur en faciliteiten voor zowel reizigers als goederen die via Schiphol worden vervoerd. De hiervoor benodigde bouwgerelateerde werkzaamheden worden bij de bouwmaatschappijen: BAM, Heijmans en VolkerWessels neergelegd. Zij hebben met Schiphol onder de noemer “Main Contracts 2019” een strategisch partnership afgesloten.
De inkooporganisatie van Schiphol diende offerteaanvragen op drie verschillende manieren bij deze partijen in.
Deze werkwijze had de volgende nadelen:
De oplossing om het proces van de “Main Contracts 2019” offerteaanvragen zo efficiënt mogelijk te laten verlopen moest voldoen aan de volgende voorwaarden:
De gekozen oplossing is een applicatie met de functie van een online offerteloket. Het online offerteloket beschikt over verschillende stappenplannen, deze zijn afhankelijk van:
Een medewerker doorloopt een aantal eenvoudige stappen waarin de verschillende afhankelijkheden zijn verwerkt en maakt zo altijd een complete offerteaanvraag zonder dat hiervoor een instructie benodigd is.
Via een sjabloon wordt de offerteaanvraag gecomplementeerd met een conceptovereenkomst en mogelijk gewenste bijlagen. Zodra de offerteaanvraag compleet is ontvangt de bouwmaatschappij een e-mail met daarin in een link. Via deze link kunnen zij inloggen om de aanvraag te bekijken en de gewenste documenten te downloaden. Hierdoor is het mogelijk om met grotere bestanden te werken dan de veel voorkomende e-mail limiet van 10MB.
De inkoopmedewerker die de aanvraag heeft ingediend en de afdeling inkoop ontvangen een kopie van de aanvraag.
De gebruikte technieken en standaarden voor Identity Access Management (IAM) zijn:
Alle data wordt centraal opgeslagen in een database zodat er later uitbreidingen mogelijk zijn. Om vlot tot een resultaat te komen is er gekozen om te werken in fases. De applicatie is zo ontwikkeld dat de volgende verbeterslagen mogelijk zijn: